Podeljena najvišja priznanja na področju zdravstvene in babiške nege Slovenije

Podeljena najvišja priznanja na področju zdravstvene in babiške nege Slovenije

Zbornica – Zveza je na slovesnosti ob mednarodnih dnevih babic in medicinskih sester podelila najvišja priznanja za pomembne prispevke in dosežke na področju zdravstvene in babiške nege – zlati znak – ter priznanje za življenjsko delo Angele Boškin. Gostitelj slovesnosti, ki je tokrat prvič potekala v Predsedniški palači, je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

Foto: Daniel Novakovič/STA

Zlate znake so za svoje uspešno poklicno delo ter prispevek k razvoju zdravstvene in babiške nege prejele babica Marija Adamič ter medicinske sestre Tatjana Bočaj, Vida Bračko, Barbara Bukovnik, doc. dr. Radojka Kobentar, Zlatka Lebar, Jolanda Munih, Nataša Piletič, doc. dr. Sanela Pivač in Vesna Svilenkovič. Prejemnica letošnjega priznanja za življenjsko delo Angele Boškin pa je Marina Velepič, ki je odlikovanje prejela za svoje delo na področjih onkološke zdravstvene nege in poklicne etike.


Foto: Daniel Novakovič/STA

»Če kdaj, potem smo prav v zadnjem obdobju medicinske sestre in babice dokazale, da je naša vloga v zdravstvenem sistemu ključna, zato naj to poleg pacientov, ki nas cenijo in nam izkazujejo veliko spoštovanje, ozavestijo še odločevalci. Nemudoma je treba sistemsko urediti ustrezne pogoje dela, zmanjšati obremenitve zaposlenih in poskrbeti za dostojno plačilo za odgovorno delo, ki ga opravljamo,« je v svojem nagovoru na slovesnosti poudarila Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze, in dodala: »Vlaganje v znanje medicinskih sester in babic, v napredno zdravstveno in babiško nego je naložba v varno in kakovostno zdravstveno obravnavo, ki jo bodo deležni prebivalci Republike Slovenije. Zato mora biti glas medicinskih sester in babic v politiki slišan. Poklica medicinske sestre in babice sta namreč poklica prihodnosti. Brez nas ne gre danes, brez nas ne bo šlo v prihodnje.«

Predsednik republike Borut Pahor je v svojem nagovoru poudaril, da so medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege, bolničarji-negovalci in babice temelj vsakega zdravstvenega sistema in ključni pri varovanju in ohranjanju zdravja. Njihova nezamenljiva vloga se je še bolj izkazala v času epidemije covida-19, zato se jim je predsednik Pahor ponovno zahvalil za vse dobro, kar delajo in dajejo družbi. Izrazil je željo, da bi se hvaležnost, izražena s simbolnimi gestami, čimprej preusmerila tudi v stvarne ukrepe za izboljšanje sistema javnega zdravstva. Čestital je vsem današnjim nagrajenkam in se zahvalil za njihovo srčnost in predanost, ki sta poleg poguma, solidarnosti in potrpežljivosti izjemno pomemben del tega poklica.

Zlati znak je najvišje priznanje Zbornice – Zveze, ki ga strokovna organizacija vsako leto podeli izbranim posameznicam in posameznikom, članom strokovne organizacije, za uspešno poklicno delo na področju zdravstvene in babiške nege, kakovostno in učinkovito organizacijsko delo, prispevek k uspešnemu uresničevanju programov zdravstvene in babiške nege ter zdravstvenega varstva, za prispevek k humanizaciji odnosov med uporabniki in izvajalci, uspehe pri doseganju ciljev, uresničevanju ter uveljavljanju nalog Zbornice – Zveze, prispevek k izboljšanju zdravstvenega stanja prebivalstva ter za raziskovalno delo in pomembno publicistično delo.

Za prispevek k napredku in prepoznavnosti stroke zdravstvene in babiške nege Zbornica – Zveza vsako leto podeli tudi priznanje Angele Boškin za življenjsko delo, ki nosi ime po prvi šolani medicinski sestri pri nas. Angela Boškin, ki je s svojim delovanjem kot skrbstvena sestra začela leta 1919, sodi med najpomembnejše osebnosti za razvoj zdravstvene nege in javnega zdravja v Sloveniji.