Pismo generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije dr. Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa

Datum: 25.3.2022

Njegova ekscelenca
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije
Ženeva, Švica

Spoštovani!

Spodaj podpisani voditelji organizacij, aktivnih na področju svetovnega zdravstva na območjih spopadov, se vam zahvaljujemo za hiter odziv Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) pri potrditvi napadov na zdravstvene ustanove in zdravstvo nasploh v Ukrajini s pomočjo Sistema za nadzor napadov na zdravstvo (Surveillance System for Attacks on Health Care) in za vašo odločno skupno izjavo o teh napadih z Unicefom in UNFPA. Prav tako pozdravljamo, da ste opozorili na napade na bolnišnice v Ukrajini, v Tigrayu in drugje po svetu v nedavnih izjavah za javnost in na seji Varnostnega sveta OZN.

Vaša nadaljnja prizadevanja so bistvenega pomena, če želimo prebivalce Ukrajine in drugih območij spopadov zaščititi pred škodo, ki nastaja zaradi uničenja bolnišnic, napadov na reševalna vozila, zdravstvene delavce ter paciente. Zato vas pozivamo, da tako vi kot SZO sprejmete dodatne ukrepe, s katerimi bi stopnjevali pritisk za prenehanje napadov na zdravstvene ustanove v Ukrajini ter v drugih državah in območjih.

  1. Pripravite ključna dejstva in jih predstavite na posebni tiskovni konferenci, kjer boste mednarodnim medijem – in s tem svetu – podrobno opisali lokacije in druge značilnosti potrjenih napadov na zdravstvo v Ukrajini. Kot veste, so v viru poročil SZO, torej v Sistemu za nadzor napadov na zdravstvo, navedene le splošne kategorije o napadih (npr. tarča napada, uporabljeno orožje) ter poškodbe in smrti. Sistem za nadzor ne omogoča podrobnih podatkov o napadenem objektu, vrsti napada in lokaciji napada. Zato države članice, združenja zdravstvenih delavcev in širša javnost nimajo jasne predstave o izvajanem nasilju ter ne vedo ničesar o lokacijah tega nasilja. Če bi pripravili ključna dejstva in jih predstavili na tiskovni konferenci, bi svetovna javnost lažje razumela dinamiko nasilja, zato bi morda lahko povečali pritisk na storilce, da spoštujejo mednarodno humanitarno pravo.

Razumemo, da je v nekaterih primerih iz varnostnih razlogov bolje, da se podrobne informacije o nekaterih napadih ne delijo z javnostjo, vendar se je treba o tem odločati od primera do primera. Regionalni in nacionalni uradi SZO (na primer v Palestini in Afganistanu) so te podatke pogosto posredovali. Prepričani smo, da bi tiskovna konferenca o napadih povečala zavedanje o njih ter pomagala, da se končajo.

  1. Vodilno vlogo SZO razširite na zaščito zdravstvenega varstva. Prepričani smo, da lahko izkoristite položaj svoje organizacije, ki predstavlja svetovno zdravstveno skupnost, in pogosteje spregovorite o vojnih napadih na zdravstvo in oviranju zdravstvenega delovanja. Razširite delovanje SZO še drugače, dodatno poudarite problem nasilja ter povečajte pritisk na storilce, da z njim prenehajo. Veseli bomo vaših predlogov za večjo vključenost na tem področju.
  2. Odpravite trenutne omejitve Sistema za nadzor napadov na zdravstvo. Kot je pokazalo poročanje o krizi v Ukrajini, je Sistem za nadzor napadov na zdravstvo postal pomemben svetovni vir podatkov, težava pa je, da je izredno omejen tako glede obsega kot narave poročanja o napadih. Kot smo že omenili, ne vsebuje podatkov o tarči napada, opisa incidenta in podatkov o lokaciji napada. Ker torej ne vsebuje bistvenih podatkov, da bi razumeli, kaj se je v vsakem od navedenih incidentov zgodilo, je sistem manj uporaben ne le za pritisk nad napadalci, naj spoštujejo določila mednarodnega humanitarnega prava, temveč tudi za razvoj strategij za preprečevanje napadov. Poleg tega v številnih spopadih sistem ne beleži vseh incidentov, o katerih poročajo drugje in jih je preprosto mogoče potrditi. Ker posredovane informacije niso dovolj obsežne in poglobljene, v državah članicah, medijih in javnosti pogosto nastane vtis, da napadov ni. Zato vas pozivamo, da čim prej odpravite omejitve Sistema za nadzor napadov na zdravstvo. Prav tako bi lahko SZO bolj usklajeno sodelovala z Unicefom in drugimi organizacijami, ki nadzirajo hude kršitve nad otroki v povezavi z napadi na zdravstvo.

Najlepša hvala. Veselimo se, da bomo združili moči in si skupaj prizadevali za končanje nasilja nad zdravstvenimi ustanovami, delavci in prevozi ter ljudmi, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo v Ukrajini in na drugih območjih spopadov.

S spoštovanjem

Za strokovna združenja:

  1. Elizabeth Adams, President, European Federation of Nurses,
  2. Georges Benjamin, American Public Health Association,
  3. Pamela Cipriano, President, International Council of Nurses,
  4. Zoe Greaves, Chair, British Medical Association Ethics Committee,
  5. Christiaan Keijzer, Standing Committee of European Doctors,
  6. Otmar Kloiber, Secretary-General, World Medical Association,
  7. Keith Martin, Executive Director, Consortium of Universities for Global Health.

Za nevladne organizacije:

  1. Sarah Band, Honorary Deputy Medical Director, Maternal and Childhealth Advocacy International,
  2. Polly Dunford, President and CEO, IntraHealth International,
  3. Ran Goldstein, Executive Director, Physicians for Human Rights Israel,
  4. Dan Irvine, Senior Director for Health and Nutrition, World Vision International,
  5. Iain McSeveny, Interim CEO, Medical Aid for Palestinians,
  6. Jennifer Sime, Interim Executive Director, Physicians for Human Rights,
  7. Adriaan Van Es, Director, International Federation of Health and Human Rights Organizations,
  8. Ronald Waldman, President and Chair of the Board, Doctors of the World-USA,
  9. Christina Wille, Director, Insecurity Insight and Aid in Danger Project.

Za izobraževalne ustanove:

  1. Joseph Amon, Dornsife School for Public Health, Drexel University,
  2. Chris Beyrer, Director, Center for Public Health and Human Rights, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health,
  3. K. Alexa Koenig, Executive Director, Human Rights Center, University of California Berkeley School of Law,
  4. Leonard Rubenstein, Director, Program on Human Rights, Health and Conflict, Center for Public Health and Human Rights, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health,
  5. Paul Spiegel, Director, Center for Humanitarian Health, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health,
  6. Michael VanRooyen, Director, Harvard Humanitarian Initiative.

cc: dr. Ibrahima Soce Fall,
Michael Ryan,
Altaf Musani.