Odziv Zbornice – Zveze na izjavo Mateje Ribič, državne sekretarke na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19, ki je potekala 10. decembra 2020, je Mateja Ribič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na novinarsko vprašanje glede napovedanih stavkovnih aktivnosti sindikatov s področja zdravstvene nege dejala, da meni, da v trenutnih razmerah stavka ni potrebna in da ni primeren čas za to. V Zbornici – Zvezi državno sekretarko sprašujemo, kdaj pa bo primeren čas za reševanje težav na področju zdravstvene nege, saj pristojne na nevzdržne razmere opozarjamo že več kot 15 let.

»Državno sekretarko in druge politične odločevalce sprašujem, kdaj pa bo primeren čas za reševanje problemov na področju zdravstvene nege – tako v zdravstvenih kot socialnovarstvenih zavodih. Problemi niso od danes, niso od pomladi, ko smo se soočili z epidemijo, Zbornica – Zveza in sindikati s področja zdravstvene nege pristojne namreč že več kot 15 let opozarjamo na veliko kadrovsko podhranjenost, na neprimerne delovne pogoje in nedostojno nizko plačilo za odgovorno delo, ki ga opravljajo izvajalci zdravstvene in babiške nege,« izjavo Ribičeve komentira Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze. »Na pristojna ministrstva smo poslali dopise s prošnjami za sestanek, ponudili smo svojo pomoč pri reševanju težav, a doslej odgovora še nismo prejeli. Očitno je, da ni politične volje za ustrezno reševanje pomanjkanja kadra in neprimernih delovnih pogojev na področju zdravstvene nege,« je kritična Ažmanova.