Jutri obeležujemo svetovni dan srca

Ljubljana, 28. september 2020

Jutri obeležujemo svetovni dan srca

Zaradi bolezni srca in ožilja na svetu vsako leto umre več kot 17,9 milijona ljudi, do leta 2030 naj bi se ta številka povzpela na več kot 23 milijonov. Tudi v Sloveniji so omenjene bolezni v 40 odstotkih vzrok za smrt in tako prehitevajo rakava obolenja, ob svetovnem dnevu srca, ki ga obeležujemo 29. septembra in letos poteka pod sloganom S srcem prepreči bolezni srca in ožilja, sporoča Zbornica – Zveza. Pandemija COVID-19 je močno vplivala na bolnike s srčno-žilnimi obolenji, ki so bolj podvrženi razvoju hujših oblik viroze in se zaradi strahu pred okužbo s koronavirusom izogibajo obiskom pri zdravniku, še poudarja Zbornica – Zveza. 

Ena od 10 oseb v starosti od 30 do 70 let zboli zaradi koronarne bolezni. Eden od šestih koronarnih dogodkov pomeni nenadno smrt ter predstavlja prvi, poslednji in edini znak bolezni. V Sloveniji kar pet tisoč bolnikov prizadene srčni infarkt, okrog 700 jih umre pred prihodom v bolnišnico. Če so koronarne arterije zožene in srčni mišici ne prinesejo dovolj kisika, govorimo o angini pektoris, zaradi katere se v Sloveniji vsako leto zdravi okrog sedem tisoč bolnikov.

Svetovna zdravstvena organizacija ob svetovnem dnevu srca sporoča, da je mogoče kar tri četrtine srčno-žilne umrljivosti preprečiti z ustreznimi spremembami življenjskega sloga. Zato je skrb za srce še toliko bolj pomembna. S spodbujanjem k zdravemu načinu življenja – vanj sodijo zdrav način prehranjevanja, redna in zadostna telesna dejavnost, skrb za sprostitev, zdravo okolje, dovolj spanja, izogibanje kajenju in škodljivemu pitju alkohola ter preverjanje zdravstvenega stanja, ki dovolj zgodaj pokaže tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, – lahko preprečimo nastanek teh bolezni oziroma se te pojavijo kasneje v življenju.

»Pri spodbujanju k zdravemu načinu življenja imajo veliko vlogo zdravstvenovzgojni centri, katerih namen je spodbuditi prebivalce, da začnejo aktivno skrbeti za svoje zdravje. Zavedati se moramo, da bodo le dobro poučeni in ozaveščeni prebivalci poznali in razumeli pomen preventivnih ukrepov in tako prevzeli aktivno vlogo v skrbi za svoje zdravje. Zelo pomembno vlogo pri tem imajo medicinske sestre, ki v okviru različnih ravni zdravstvene dejavnosti aktivno sodelujejo v procesu zdravljenja ter na področju promocije zdravja in zdravstvenovzgojnega svetovanja,« je povedala Irena Trampuš, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v kardiologiji in angiologiji pri Zbornici – Zvezi.


Več o Zbornici – Zvezi

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) je strokovno, nevladno in nepridobitno združenje v Republiki Sloveniji, ki združuje več kot 16.000 članic in članov – medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Povezujejo se v organizacijo, ki šteje 11 regijskih strokovnih društev ter strokovno deluje v 32 strokovnih sekcijah.

Zbornica – Zveza je enovito strokovno in reprezentativno telo izvajalcev zdravstvene in babiške nege v Sloveniji, ki si prizadeva zagotavljati sodobno, kakovostno ter varno zdravstveno in babiško nego za vse prebivalce Republike Slovenije ter ščititi strokovne interese članic in članov.

Dodatne informacije

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30a
1000 Ljubljana

Tel: 01/544 5480
E-naslov: tajnistvo@zbornica-zveza.si