COVID-19 dokazuje, da morajo medicinske sestre soustvarjati zdravstvene sisteme prihodnosti

 Ljubljana, 13. maj 2021

COVID-19 dokazuje, da morajo medicinske sestre soustvarjati zdravstvene sisteme prihodnosti

Mednarodni svet medicinskih sester (ICN) v poročilu Glas medicinskih sester: vizija za prihodnost zdravstva poziva, naj bodo izvajalci zdravstvene nege tudi ustvarjalci in oblikovalci zdravstvenih sistemov prihodnosti in ne le izvrševalci zdravstvene oskrbe. V poročilu ICN predstavlja vitalno vlogo medicinskih sester pri zagotavljanju učinkovitih zdravstvenih storitev ter zagovarja večjo vključenost medicinskih sester na vodstvenih položajih v vseh zdravstvenih organizacijah in na vseh ravneh, tudi v vladah.

»ICN-ove raziskave kažejo, da 80 odstotkov medicinskih sester trpi zaradi težav z duševnim zdravjem, izgorelosti, depresije, posttravmatskih stresnih motenj in nasilja, povezanega s COVID-19, in da bo v naslednjih nekaj letih po svetu primanjkovalo 13 milijonov medicinskih sester,« je v sporočilu za javnost poudarila Annette Kennedy, predsednica ICN-a. Po njenih besedah je zato nujno, da vlade ukrepajo zdaj, da zadržijo medicinske sestre v poklicu. Brez naložb, izboljšanja plačila in delovnih pogojev ter strategij za zadržanje medicinskih sester svetovnih zdravstvenih sistemov ne bo mogoče rešiti. »Če smo se iz pandemije kaj naučili, je to, da potrebujemo močne, odporne zdravstvene sisteme, ki so pripravljeni na neznano in bodo ohranili družbo zdravo,« je še izpostavila Kennedyjeva.

»ICN še naprej poziva vlade k imenovanju ministrske medicinske sestre in menim, da je nedopustno, da je mnoge še vedno nimajo. Zdravstvena nega nas lahko vodi v boljšo prihodnost zdravstvenega varstva, a za to je treba slišati in upoštevati glas medicinskih sester. Medicinske sestre so tiste, ki so med pandemijo od blizu videle napake v naših zdravstvenih sistemih in imajo sposobnost preoblikovati jih,« meni Howard Catton, izvršni direktor ICN-a.

Celotno ICN-ovo sporočilo za javnost je na voljo tukaj.


Več o Zbornici – Zvezi
Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) je strokovno, nevladno in nepridobitno združenje v Republiki Sloveniji, ki združuje več kot 16.000 članic in članov – medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Povezujejo se v organizacijo, ki šteje 11 regijskih strokovnih društev ter strokovno deluje v 32 strokovnih sekcijah.

Zbornica – Zveza je enovito strokovno in reprezentativno telo izvajalcev zdravstvene in babiške nege v Sloveniji, ki si prizadeva zagotavljati sodobno, kakovostno ter varno zdravstveno in babiško nego za vse prebivalce Republike Slovenije ter ščititi strokovne interese članic in članov.

Dodatne informacije
Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30a
1000 Ljubljana

Tel: 01/544 5480
E-naslov: tajnistvo@zbornica-zveza.si