Usposabljanja iz kratkega ukrepa za zajezitev čezmernega pitja alkohola pri pacientih

Organizator

Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije

E petra.moze@nijz.si
Datum & čas

4/10/2019

00:00

Lokacija

Zdravniška zbornica Slovenije

Poglej na zemljevidu

USPOSABLJANJA IZ KRATKEGA UKREPA ZA ZAJEZITEV ČEZMERNEGA PITJA ALKOHOLA PRI PACIENTIH

V sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije jih organiziramo v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola
Kot je znano je čezmerno pitje alkohola povezano z več kot 200 bolezenskimi stanji, poškodbami in ostalimi posledicami. Npr.: rak v ustih, žrelu, požiralniku in grlu ter druga rakava obolenja, mišično- skeletne in srčno-žilne bolezni, bolezni želodca in prebavil, alkoholna ciroza jeter, motnje potence, motnje menstruacije in negativne posledice v telesnem in duševnem razvoju ploda, zasvojenost, nezgode in nasilje.

Cilj pristopa SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola je zajezitev tveganega in škodljivega pitja. Ker gre za temo, o kateri se pogosto težko pogovarjamo in zahteva poseben pristop, se nam zdi znanje motivacijskega intervjuja ključnega pomena pri naslavljanju te problematike pri posamezniku oz. pacientu. Prvine motivacijskega intervjuja so sicer uporabne pri vsakodnevnem delu in vam lahko olajšajo vzpostavljanje zaupnega in kvalitetnega odnosa s pacientom. Preko motivacijskega intervjuja lahko oblikujete prostor, kjer bo pacient sproščen in pripravljen spregovoriti o svojih navadah pitja alkohola, hkrati pa zmožen vpeljati spremembe.

Kratki nasvet (3-5 minutni pogovor), ki ga izvajate pri svojem delu v okviru pristopa SOPA, je torej priložnost, da posredujete informacije o tveganjih in škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola ter pacientu predstavite možne alternative, ki lahko nadomestijo pitje alkohola, in ga spodbudite k spremembi. Vaša vloga je pomembna, saj lahko tako v procesu siceršnje obravnave izkoristite priložnost za pogovor in se dotaknete tudi področja pitja alkohola.

Slednje je v Sloveniji velik problem, kar kažejo tudi številke:

 1. 43% odraslih prebivalcev Slovenije namreč pije čezmerno.
 2. Vsak dan v Sloveniji zaradi vzrokov, povezanih izključno z alkoholom, umreta najmanj 2 osebi.
 3. Ocena izključno zdravstvenih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, je v povprečju 147 milijonov evrov letno.
 4. V Sloveniji je v 2016 registrirana poraba alkohola v povprečju znašala 10,5 litra čistega alkohola na osebo, staro med 15 in 64 let, po čemer se uvrščamo tako v evropski (9,8 L) kot svetovni vrh (6,5L).
 5. Glede na raziskave lahko strokovnjak v zdravstvu, z ustreznim pristopom, pri 1 od 15 pacientov, zameji čezmerno pitje alkohola. S tem prepreči potencialen razvoj sindroma odvisnosti od alkohola. Tako prispeva, da bodo škodljive posledice, ki jih prinaša pitje alkohola, prihranjene posamezniku, njegovim bližnjim in naslednjim možnim generacijam.

V luči tega smo se odločili organizirati tovrstna usposabljanja in vas opremiti z ustreznimi znanji, podatki in informacijami, ki lahko pripomorejo k vašemu delu in pomenijo doprinos k družbi zdravja.

Usposabljanja bodo potekala v več terminih in sicer za (za prijavo kliknite na vijolično obarvano besedilo):

 • ginekologijo in porodništvo : 04. 10. 2019 (Zdravniška zbornica Slovenije). Dogodek je namenjen zdravnicam in zdravnikom, magistricam in magistrom zdravstvene nege, diplomiranim medicinskim sestram ali diplomiranim zdravstvenikom, diplomiranim babicam ali diplomiranim babičarjem, višjim medicinskim sestram ali višjim zdravstvenim tehnikom, srednjim medicinskim sestram ali zdravstvenim tehnikom, ki delujejo na področju ginekologije in porodništva.
 • urgentno medicino: 04. 10. 2019 (Zdravniška zbornica Slovenije). Dogodek je namenjen zdravnicam in zdravnikom, magistricam in magistrom zdravstvene nege, diplomiranim medicinskim sestram ali diplomiranim zdravstvenikom, višjim medicinskim sestram ali višjim zdravstvenim tehnikom, srednjim medicinskim sestram ali zdravstvenim tehnikom, ki delujejo na področju urgentne medicine.
 • gastroenterologijo: 7.11.2019 (Zdravniška zbornica Slovenije). Dogodek je namenjen zdravnicam in zdravnikom, magistricam in magistrom zdravstvene nege, diplomiranim medicinskim sestram ali diplomiranim zdravstvenikom, višjim medicinskim sestram ali višjim zdravstvenim tehnikom, srednjim medicinskim sestram ali zdravstvenim tehnikom, ki delujejo na področju gastroenterologije.
 • transfuzijsko medicino: 08. 11. 2019 (Zavod RS za transfuzijsko medicino). Dogodek je namenjen zdravnicam in zdravnikom, magistricam in magistrom zdravstvene nege diplomiranim medicinskim sestram ali diplomiranim zdravstvenikom, višjim medicinskim sestram ali višjim zdravstvenim tehnikom, srednjim medicinskim sestram ali zdravstvenim tehnikom, ki delujejo na področju transfuzijske medicine.
 • otorinolaringologijo: 29. 11. 2019 (Onkološki inštitut Ljubljana in Klinika za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo). Dogodek je namenjen zdravnicam in zdravnikom, magistricam in magistrom zdravstvene nege, diplomiranim medicinskim sestram ali diplomiranim zdravstvenikom, višjim medicinskim sestram ali višjim zdravstvenim tehnikom, srednjim medicinskim sestram ali zdravstvenim tehnikom, ki delujejo na področju otorinolaringologije.
 • kardiologijo: 06. 12. 2019 (Zdravniška zbornica Slovenije). Dogodek je namenjen zdravnicam in zdravnikom, magistricam in magistrom zdravstvene nege diplomiranim medicinskim sestram ali diplomiranim zdravstvenikom, višjim medicinskim sestram ali višjim zdravstvenim tehnikom, srednjim medicinskim sestram ali zdravstvenim tehnikom, ki delujejo na področju kardiologije.

Usposabljanje je brez kotizacije. Zdravstvena nega pridobi za udeležbo 7 licenčnih točk.

Dodatne informacije ter prijave na spletni strani SOPA.

Prosimo, da o usposabljanjih obvestite tudi svoje kolege in kolegice ter jih pozovete k prijavi.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na elektronskem naslovu petra.moze@nijz.si.

Vljudno vabljeni!

Nina Pirnat, dr. med., Direktorica NIJZ

spec. Mag. Tadeja Hočevar, Vodja projekta