Mednarodni kongres: Novosti in raziskovalno delo v pulmologiji in alergologiji

Organizator

Zbornica - Zveza, Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji

E sekcija-pulmologija@zbornica-zveza.si
Datum & čas

19/4/2024

Lokacija

Kongresni center Four Points by Sheraton Ljubljana - Mons, Pot za Brdom 4, 1000 Ljubljana

Poglej na zemljevidu

7.00 - 8.00

Registracija udeležencev

8:00 - 8:05

Dobrodošlica Mariana Rezelj, dipl. m. s., predsednica Sekcije MS/ZT v pulmologiji

8:05 - 8:10

Uvodni pozdrav Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije

8:10 - 8:30

Prisotnost ZN v mednarodnih raziskavah prof. dr. Miguel Padilha, RN, CRRN, MScN, predstavnik ZN v European Respiratory Society

8:30 - 8:50

Združevanje pulmoloških sester po Evropi. Kaj se je doseglo v zadnjem letu Andreja Šajnić, MSc, RN, predsednica mednarodnega sveta medicinskih sester v pulmologiji (ICRN)

8:50 - 9:10

Zagotavljanje pacientove identitete je dejavnik tveganja v zdravstveni oskrbi doc. dr. Saša Kadivec, prof. zdr. vzg. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

I. SKLOP: INTEGRATIVNE OBRAVNAVE BOLNIKOV S KRONIČNIMI BOLEZNIMI PLJUČ Moderatorji: doc. dr. Saša Kadivec, prof. zdr. vzg., Izidor Kos, mag. vzg. in men. v zdr.

9:10 - 9:20

Multidisciplinarna obravnava sarkopeničnega bolnika s kronično obstruktivno pljučno boleznijo: sodelovanje diplomirane medicinske sestre in dietetika Multidisciplinary approach of a sarcopenic patient with chronic obstructive pulmonary disease: collaboration of a registered nurse and a dietitian Daša Makuc, dipl. m. s.. mag. Tatjana Kosten, univ. dipl. biol. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, Golnik

9:20 - 9:30

Prehranska obravnava bolnikov z idiopatsko pljučno fibrozo Nutritional management of patients with idiopathic pulmonary fibrosis mag. Tatjana Kosten, univ. dipl. biol., prim. Katarina Osolnik, dr. med. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, Golnik

9:30 - 9:40

Pregled kontaktov pri stiku s tuberkulozo Contact tracing for tuberculosis Barbara Zadnik, dipl. m. s. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

9:40 – 9:50

Analysis of results of education of patients for correct use of inhalation devices Samira Ramić, RN, Sanela Alić, RN, Nurka Fajić, RN, Amela Kantić, RN Department of Pneumonology of General Hospital Tešanj, Bosnia and Herzegovina

9:50 - 10:00

Moč individualne zdravstvene vzgoje na obvladovanje in izid problematične astme The impact of individual health education on the management and outcome of problematic asthma Maja Zrnić, dipl. m. s., Tea Močnik, mag. zdr. neg. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

10:00 - 10:15

10:15 - 10:40

Odmor s prigrizkom

II. SKLOP: PERSPEKTIVE V ALERGOLOGIJI IN KLINIČNI IMUNOLOGIJI Moderatorji: Majda Oštir, mag. zdr. neg, Maja Zrnić, dipl. m. s.

10:40 - 10:50

Primarne imunske pomanjkljivosti pri otrocih Primary immunodeficiences in children Maja Čamernik, dipl. m. s. Pediatrična klinika, UKC Ljubljana

10:50 - 11:10

Tema predavanja naknadno Hanneke Oude Elberink, MD, PhD Univerzitetni medicinski center Groningen, UMCG, Nizozemska

11:10 - 11:20

Adrenalin - zdravilo izbora ob anafilaksiji Adrenaline - the drug of choice for anaphylaxis Tea Močnik, mag. zdr. neg. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

11:20 - 11:40

Satelit TAKEDA: Ni vsako otekanje alergija

11:40 - 11:50

11:50 - 12:20

Odmor s prigrizkom

III. SKLOP: INTERVENCIJE IN TERAPEVTSKI POSTOPKI PO INVAZIVNIH POSEGIH V PULMOLOGIJI Majda Oštir, mag. zdr. neg., doc. dr. Saša Kadivec, prof. zdr. vzg.

12:20 - 12:30

Endoskopska medicinska sestra pri internistični torakoskopiji Role of endoscopy nurse in internal thoracoscopy Marija Petrinec Primožič, dipl. m. s., Martina Košnik, dipl. m. s., Maruša Žebaljec, dipl. m. s., Tadej Belehar, dipl. zn. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

12:30 - 12:40

Priprava bolnika na presaditev pljuč Preparation of patient for lung transplant Špela Savić, dipl.m.s., Izidor Kos, mag.vzg. in men. v zdr. Univerzitetni klinični center Ljubljana

12:40 - 12:50

Inhalacijska terapija v zgodnjem obdobju po presaditvi pljuč Inhalation therapy in the early period after lung transplantation Simon Žele, dipl. zn., Valerija Svilar, dipl. m. s. Univerzitetni klinični center Ljubljana

12:50 - 13:00

Zdravstvena nega pacienta s torakalnim drenažnim sistemom Nursing care of a patient with thoracic drainage system Bojana Smrke Kumer, dipl. m. s., univ. dipl. org. Univerzitetni klinični center Ljubljana

13:10 - 13:20

Zapleti torakalnih drenažnih sistemov - kazalnik kakovosti v letih 2017-2023 Chest tubes nursing care management - complications and troubleshooting - quality indicators (2017-2023) Karmen Gačić, dipl. m. s. Univerzitetni klinični center Ljubljana

13:20 - 13:35

13:35 - 15:00

KOSILO

15:00 – 15:40

Razprava Anita Habjan, dipl. m. s., Špela Požun, dipl. m. s., izr. prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., spec.

13.30 - 15.00

Kosilo

15.00 - 15.40

SPONZORIRANE INTERAKTIVNE DELAVNICE

Potreben je dodaten vpis na dan dogodka - število sodelujočih je omejeno.

Skupinske delavnice

1. Adherenca pri sublingvalni imunoterapiji za inhalacijske alergene, kako jo izboljšati - sponzorirana delavnica, Ewopharma

2. Adherence to sublingual immunotherapy for inhaled allergens, how to improve it - sponsored workshop, Ewopharma

3. Pravilna uporaba vdihovalnikov - sponzorirana delavnica, Berlin, Chemie Correct use of inhalers - sponsored workshop, Berlin, Chemie

15:00 – 15:40

POSTERSKA SEKCIJA

Predstavitve posterjev

Zanesljivost interno razvite lestvice medicinskih sester (imenovane "lestvica ODO") za oceno dihalne stiske pri dojenčkih in malčkih Reliability of the in house developed nurse scale’s (named the “ODO scale”) for the assessment of respiratory distress in young children M. Oštir, mag. zdr. neg. K. Korenin, dipl. m. s., M. Zupan, dipl. m. s., doc. dr. U. Krivec, dr. med. Pediatrična klinika, UKC Ljubljana, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani

Analiza bronhodilatatornih testov glede na stare in nove kriterije pozitivnega testa Analysis of bronchodilator test according to former and current criteria for a positive test A. Habjan, dipl. m. s. , Š. Požun, dipl. m. s., izr. prof. dr. M. Fležar, dr. med., J. K. Ceferin, dipl. mikr. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

Zdravstvena oskrba pacienta z vstavljenim trajnim drenažnim (plevralnim) katetrom Medical care of a patient with an indwelling drainage (pleural) catheter inserted M. Bizilj, dipl. m. s. Univerzitetni klinični center Ljubljana

Vodenje bolnikov s pljučno hipertenzijo na terapiji s specifičnim zdravilom treprostinil Management of patients with pulmonary hypertension on therapy with the specific drug treprostinil G. Šmerc, dipl. m. s. Univerzitetni klinični center Ljubljana

Induciran sputum pri otrocih s cistično fibrozo Sputum induction in young cystic fibrosis patients L. Skočir, viš. FT., S. Lužar, dipl. m. s. Pediatrična klinika, Univerzitetni Klinični Center

V. SKLOP: URGENTNA IN AKUTNA STANJA Moderatorji: Tea Močnik, mag. zdr. neg., Maja Zrnić, dipl. m. s.

15:50 - 16:00

Sprejem pacienta s problematično astmo na oddelek intenzivne terapije in nege: prikaz primera Admission of a patient with problematic asthma to the intensive care and nursing unit: case report Neža Škaper, dipl. m. s., Semir Lemeš, dipl. zn., Matic Lukan, dipl. zn. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

16:00 - 16:10

Hemoptize pri tuberkulozi Hemoptysis in pulmonary tuberculosis Maruša Ahačič, mag. zdr. neg. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

16:20 - 16:30

Zdravstvena nega dojenčka v dihalni stiski ob okužbi z respiratornim sincicijskim virusom: prikaz primera Nursing of an infant in respiratory distress due to infection with respiratory syncytial virus: case report Marko Planinšek, dipl. zn., Majda Oštir,mag. zdr. neg. Pediatrična klinika, UKC Ljubljana

16:30 - 16:40

Načini dajanja vdihovanih zdravil pri otroku v urgentnih situacijah Ways of administering inhaled medications to children in emergency situations Majda Oštir, mag. zdr. neg. Pediatrična klinika, UKC Ljubljana

16:40 - 17:00

Razprava

VI. SKLOP: INTERDISCIPLINARNI PRISTOPI V ONKOLOGIJI Moderatorji: Izidor Kos, mag. vzg. in men. v zdr., Maja Zrnić, dipl. m. s.

17:00 – 17:10

Obravnava bolnika s pljučnim rakom na sistemskem zdravljenju Treatment of lung cancer patient receiving systemic Dušanka Paklec, dipl. m. s. Univerzitetni klinični center Maribor

17:10 - 17:20

Smernice za ukrepanje ob ekstravazaciji zdravil za zdravljenje raka guidelines for managing drug extravasation in cancer treatment Lara Bešić, dipl. m. s. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

17:20 - 17:30

Prepoznavanje in obvladovanju neželenih učinkov imunoterapije z zaviralci imunskih nadzornih točk - retrospektivna analiza Recognition and management of adverse effects of immunotherapy with immune checkpoint inhibitors – a retrospective analysis Anela Muratović, dipl. m. s. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

17:30 - 17:40

Interdisciplinarni pristop pri prepoznavanju in obravnavi psiholoških potreb bolnikov z rakom pljuč: prikaz primera interdisciplinary approach in identifying and addressing the psychological needs of lung cancer patients: case report Slavica Mohorič, dipl. m. s Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

17:40 - 17:50

Pridobitev za pacienta s pljučnim rakom ob vključitvi mobilnega paliativnega tima Benefits for a lung cancer patient upon inclusion in a mobile palliative care team Maja Janežič, mag. vzg. in menedž. v zdr. Splošna bolnišnica Novo mesto

17:50 - 18:10

18:10 - 18:30

Povzetek srečanja in zaključek Mariana Rezelj, dipl. m.s., predsednica Sekcije MS/ZT v pulmologiji

Splošne informacije

Udeležba na seminarju se šteje za strokovno izobraževanje.

Kotizacija z DDV znaša: 100 € – za Člane Zbornice – Zveze ni kotizacije.

V kotizacijo so všteta predavanja, zbornik, pogostitve v odmorih, delavnice in potrdilo o udeležbi.

Vsi prijavljeni ste povabljeni k udeležbi vseh predavanj in programa Pulmološkega alergološkega in imunološkega kongresa 18. 4. in 19. 4., brez dodatnega doplačila.

Poleg vpisa na strani Zbornice – Zveze, vas naprošamo, da se vpišete še na spletni strani kongresa:
8. slovenski pulmološki, alergološki in imunološki kongres – Združenje pnevmologov Slovenije (zps-slo.si) Obvezno navedite, da ste član Z-Z za oprostitev plačila kotizacije.

Kotizacijo nakažete na TRR ZZBNS – ZSDMSBZTS: 0201 5025 8761 480, sklic na št. 00 0208-19042024 s pripisom za Sekcijo medicinskih sester v pulmologiji, ki je odprt pri NLB d.d.

Odpoved prijave na izobraževanje je možna v portalu članov (velja za člane Zbornice – Zveze) ali na e-naslov kontaktne osebe strokovnega srečanja. V primeru odpovedi najkasneje štiri (4) ali več dni pred izobraževanjem, se prijavitelju povrne celotna vplačana kotizacija. V primeru odpovedi od vključno tri (3) dni pred izobraževanjem, Zbornica – Zveza zaračunava stroške v višini 50 % kotizacije. Sobote, nedelje, prazniki (dela prosti dnevi) se ne vštevajo v rok odpovedi.
S pravočasno odjavo namreč omogočite prijavo udeležencem, ki se zaradi zapolnjenih mest na izobraževanje niso mogli prijaviti.

E-prijava za člane Z – Z

E-prijava za nečlane Z – Z

Prijave sprejemamo do vključno 8. aprila 2024.
Število mest na srečanju je omejeno (100), zato pohitite s prijavami.

Dodatne informacije

Hotelske namestitve si udeleženci rezervirajo individualno: