E-delavnica: Sterilizacija medicinskih pripomočkov

Organizator

SIQ Ljubljana

E tatjana.coko@siq.si
Datum & čas

29/11/2022

09:00

Lokacija

Spletna aplikacija ZOOM ali Teams

Sterilizacija medicinskih pripomočkov je ključni proces v proizvodnji sterilnih medicinskih pripomočkov. Na voljo so različni sterilizacijski postopki s svojimi prednostmi in slabostmi. Dokazovanje uspešnosti procesa sterilizacije pa je pomembno za skladnosti sterilnega medicinskega pripomočka z zakonodajnimi zahtevami.

Namen
Udeleženci se seznanite s povezanimi temami kot so mikroorganizmi in njihove posebnosti, določanje biološke obremenitve medicinskih pripomočkov, nadzorovana okolja (čiste sobe), čiščenje in zagotavljanje sterilnosti medicinskih pripomočkih za večkratno uporabo, sterilni barierni sistemi in na praktičnih primerih obravnavate izpolnjevanje zahtev za skladnost sterilnih medicinskih pripomočkov ter se usposobite za kompetentno izvajanje sterilizacijskih postopkov.

Predavateljica
Marjetka Kralj Kunčič je doktorica znanosti s področja mikrobiologije z več kot 17 let izkušenj s sistemi vodenja kakovosti. Njeno preteklo delo pri proizvajalcu medicinskih pripomočkov je poleg vodenja laboratorijev & kontrole kakovosti zaznamovalo tudi aktivno sodelovanje na področju razvoja, proizvodnje in zagotavljanja zakonodajne skladnosti kot tudi skladnosti sistema kakovosti medicinskih pripomočkov. Trenutno deluje kot presojevalka pri SIQ ter svetovalka na področju medicinskih pripomočkov in je članica tehnične skupine za pripravo standardov s področja Varovanja zdravja.

Vsebina

 • Osnove sterilnosti – mikroorganizmi in njihove posebnosti, določanje biološke obremenitve medicinskih pripomočkov, nadzorovana okolja (čiste sobe), čiščenje in zagotavljanje sterilnosti medicinskih pripomočkih za večkratno uporabo, sterilni barierni sistemi
 • Predstavitev zahtev po sterilnosti medicinskih pripomočkov v veljavni uredbi (EU) 2017/745 MDR, standardu ISO 17665-1 in pripadajočih (harmoniziranih) standardih o sterilizaciji medicinskih pripomočkov
 • Predstavitev različnih metod in vrst sterilizacije (parna, suha, plinska, obsevanje)
 • Pomen nadzora kontaminacije delovnega okolja in proces sterilizacije v povezavi z ISO 13485
 • Načini za dokazovanje uspešnosti sterilizacije medicinskih pripomočkov (kontrola, validacija, sterilnost)
 • Pakiranje in sproščanje sterilnih medicinskih pripomočkov na trg
 • Pregled najpogostejših načinov sterilizacije medicinskih pripomočkov – praktični primeri

Način dela

Delavnica bo potekala v obliki predstavitve teoretičnih osnov oz. zahtev, obravnave praktičnih primerov ter izmenjave mnenj in izkušenj.

Udeleženci nam lahko posredujete svoja vprašanja ter dileme že ob prijavi na delavnico.

E-delavnica bo potekala v spletni e-učilnici v živo. Do dva dni pred izvedbo boste prejeli povezavo do spletnega izobraževanja. Za nemoteno sodelovanje na on-line usposabljanju potrebujete računalnik z mikrofonom in kamero ter dostop do zanesljivo delujočega interneta.

Trajanje: 9:00 – 15:00 ure, 7 šolskih ur, z vmesnima odmoroma 15 minut in 45 minut.

Ciljna skupina

 • Proizvajalci medicinskih pripomočkov;
 • odgovorni za pripravo tehnične mape;
 • zaposleni v razvoju, kontroli kakovosti in proizvodnji medicinskih pripomočkov;
 • odgovorni za sterilizacijo v bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah,
 • vsi, ki želite pridobiti ali nadgraditi znanje o sterilnih medicinskih pripomočkih.

Kotizacija je 255 € (brez DDV).

Prijava

Prijave so možne na spletni strani: https://crm.siq.si/Forme/Izobrazevanje.aspx?id=9740